Hoewel ons leven op enigszins pauze gezet is door de coronacrisis, blijft het belangrijk om te sporten en in beweging te blijven. In de Verenigde Staten vieren ze op 2 april ‘Walk to Work Day’. Ongetwijfeld zal deze dag er wederom nét wat anders uitzien dan voor de pandemie. Het is deze dagen sowieso een uitdaging om genoeg beweging te krijgen, nu je niet meer dagelijks naar je werk fietst of een sprintje trekt om de trein te halen. Het zal je verbazen hoe snel je conditie al binnen een paar weken achteruit gaat. Met deze tips lukt het zelfs vanuit huis om fit te blijven, zowel tijdens als na je werk.

1. Gebruik een alternatief voor je bureaustoel

Ga op zoek naar een andere manier om achter je scherm te zitten. Een zitbal is bijvoorbeeld een goed alternatief, omdat je onbewust je buik- en rugspieren voortdurend aanspant om in balans te blijven. Ga ook eens staand werken, aan het keukeneiland of een hoge ladekast bijvoorbeeld. Op die manier rek je je uit en raken je spieren doorbloed. Het belangrijkste is dat je deze verschillende houdingen afwisselt, zodat je niet steeds in dezelfde positie zit of staat.

2. Bewegen terwijl je werkt

Ook terwijl je werkt kun je prima bewegen. Doe bijvoorbeeld wat oefeningen vanachter je werkplek. Een korte Google search levert tientallen ‘desk work-outs’ op: simpele oefeningen die je vanachter je bureau kunt uitvoeren, terwijl je ondertussen gewoon verder werkt. Ook telefoongesprekken lenen zich uitstekend voor wat beweging: loop een rondje door het huis of loop een paar keer de trap op en af.

3. Wandel-vergaderen

Lopend vergaderen is nog nooit zo populair geweest. Door regelmatig even naar buiten te gaan haal je een frisse neus, krijgen je hersenen een zuurstof-boost en verhoog je ook nog eens je creativiteit en productiviteit. Heb je een één-op-één call met je manager op de planning staan? Of is er een brainstormsessie met het team? Ga naar buiten! Let wel op dat je tijdens de meeting geen aantekeningen hoeft te maken of op een scherm moet kijken, want dat werkt wandelend toch net wat minder fijn.

4. Stimuleer elkaar

Niet iedereen zal geneigd zijn even van zijn werkplek op te staan om te bewegen. Een duwtje in de rug van een collega of gezinslid kan daarom handig zijn. Heb je kinderen, las dan regelmatig een pauze in om even iets actiefs met ze te doen: een potje verstoppertje of een rondje Twister, of speel tikkertje in de tuin. Of daag je collega’s uit voor een stappen challenge: wie haalt de meeste stappen op een dag? Door de uitdaging met zijn allen aan te gaan, beweegt iedereen meer en wordt de groepsband versterkt. Twee vliegen in één klap dus.

5. Bouw routine in

Probeer je tijdens het thuiswerken zoveel mogelijk aan een vast werkschema te houden. Bouw in je schema vaste momenten in waarop je zorgt dat je wat beweging krijgt. Net zoals je op kantoor regelmatig naar de koffieautomaat of de printer loopt, kun je thuis een koffiepauze houden in de keuken of op het terras, misschien wel samen met een huisgenoot. Idealiter zorg je dat je elk half uur opstaat van je bureau. Lukt het je niet om tijdens werkuren voldoende te bewegen, zet de beweegmomenten dan in je agenda of spreek een vast beweegmoment af met je collega’s voor een extra stok achter de deur.

6. Sport thuis

Gebruik de extra tijd die je over hebt nu je niet naar werk hoeft te reizen om een work-out te doen. Hoewel sportscholen overal gesloten zijn, staan YouTube, Instagram en Google vol met home work-outs waar je geen extra sportaccessoires voor nodig hebt. Ook bieden veel sportscholen virtuele live lessen aan via bijvoorbeeld Skype of Zoom. Let wel op dat je niet ineens hele zware trainingen gaat volgen: thuiszitten met een blessure zit niemand op te wachten. Vooral belangrijk is om iets te kiezen wat je leuk vindt: zumba, fitness, yoga, salsa of hardlopen. Geen enkel excuus dus om achter je bureau te blijven zitten!

En aangezien het nog steeds Walk to Work Day is op 2 april: doe gewoon alsof je naar je werkt gaat lopen en maak voor én na je werk een wandeling. 

Meer informatie

Lees ook onze tips over hoe je het thuiswerken de komende weken leuk houdt. Voor meer informatie kun je ons altijd bereiken via netherlands@walterspeople.nl of tel. 020 7969 040.

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»