Wie op internet KYC (know your customer) of CDD (customer due diligence) intypt, krijgt direct een waslijst aan vacatures te zien. De financiële sector staat al jaren te springen om compliance specialisten die witwaspraktijken en het financieren van terrorisme een halt toe kunnen roepen, en de vraag blijft stijgen. Zo waren er in het tweede kwartaal van 2022 ruim vier keer zoveel vacatures voor KYC- en CDD-medewerkers dan een jaar eerder. Organisaties werven deze professionals vanwege hun plicht als poortwachter, en om hoge boetes te voorkomen. Dit signaleert Rob van den Ende, recruitment specialist voor financiële instellingen bij Walters People. Hij vertelt meer over de run op KYC- en CDD-medewerkers en legt uit welke kansen dit biedt voor professionals. 

Waarom zijn compliance specialisten zo belangrijk voor banken? 

‘Banken en andere financiële instellingen kunnen zeer hoge boetes krijgen als zij hun compliance checks niet op orde hebben. De strengere controles door DNB hebben geleid tot boetes van honderden miljoenen euro’s voor onder andere ING. Dit heeft ervoor gezorgd dat de hele sector op scherp staat, en er voor mensen die als KYC- of CDD-specialist  aan de slag willen, mooie kansen zijn om impact te maken en snel te groeien. Alle ogen zijn op compliance gericht’. 

Hoe controleren banken hun klanten anno 2022? 

‘Witwassignalen waar banken op moeten letten zijn bijvoorbeeld opvallende transacties of bedrijfsresultaten. De controle van deze signalen is de laatste jaren behoorlijk geprofessionaliseerd, bijvoorbeeld met algoritmes die verdachte transacties automatisch kunnen ‘flaggen’. Tegenwoordig wordt zo’n klant direct als verdacht gemarkeerd, en vervolgens gecheckt door een gespecialiseerd KYC- of CDD-team dat nagaat of alles wel legaal is’. 

Wat doet een KYC- of CDD-analist dan precies? 

‘In het begin ben je vooral transacties aan het monitoren en paspoortcontroles aan het uitvoeren. Als je dit onder de knie hebt, kun je uitgebreidere analyses opstellen en bijvoorbeeld volledige mkb’s beoordelen. Vervolgens leer je hoe je grote organisaties met complexe bedrijfsstructuren het beste kunt beoordelen. Je vraagt documentatie op, zoals organogrammen en KvK-uittreksels, en maakt diepgaande analyses en risico-inschattingen. Op deze manier ontwikkel je een helikopterview en ga je strategischer te werk. Als de score die uit jouw onderzoek of analyse voortkomt te laag is, kan besloten worden om geen relatie aan te gaan met de klant of om een bestaande relatie te beëindigen’. 

Is de functie KYC/CDD-analist geschikt voor starters? 

‘Absoluut. Je verricht veel uitvoerend werk, maar kunt tegelijkertijd analytisch bezig zijn. Bovendien wordt de vraag naar KYC- en CDD-analisten alleen maar groter, omdat banken steeds meer analisten aannemen en zelfs hele nieuwe afdelingen hiervoor opzetten. In deze rol kun je met de organisatie en met het vak meegroeien; dat heb je bij weinig andere banen’. 

Welke vooropleiding heb je nodig? 

‘De rol is juridisch onderlegd en bevat financiële en criminologische aspecten. Daarom is deze functie vooral iets voor jou als je een hbo- of wo-opleiding richting criminologie, rechten of finance hebt afgerond. Er is momenteel echter zo veel vraag naar KYC- en CDD-analisten, dat ook mensen met een andere studieachtergrond worden aangenomen. 

Want het gaat uiteindelijk om je vaardigheden: je moet kunnen analyseren en oog voor detail hebben, tegen het perfectionistische aan. Daarnaast moet je sterk in je schoenen staan: als je een risico detecteert bij een klant, moet je kunnen onderbouwen waarom jij dit zo ziet en anderen hiervan kunnen overtuigen. Dit kan lastig zijn, zeker als je commerciële collega's met je mee moet zien te krijgen: zij hebben er toch belang bij om zoveel mogelijk nieuwe klanten binnen te halen'. 

Welk salaris kun je verwachten? 

Het salaris als KYC- of CDD-analist hangt volledig af van je kennis en ervaring. Als je net begint kun je een salaris tussen de €2.800 en €3.200 bruto verwachten. Op mediorniveau wordt meer van je analytisch vermogen gevraagd, waardoor het salaris tussen de €3.300 en €3.800 ligt. Het salaris voor een seniorfunctie start bij €4.000, aangezien je je dan vooral richt op zware reviews die veel tijd in beslag nemen. 

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden als KYC/CDD analist? 

‘Je kunt ervoor kiezen om door te groeien binnen compliance en risk, bijvoorbeeld naar de functie risk analist: een rol waarin je je bezighoudt met het programmeren en implementeren van algoritmes die gebruikt worden om risicoanalyses te maken. Maar ook buiten het CDD-vakgebied nemen je kansen op de arbeidsmarkt toe, aangezien je ervaring hebt opgedaan op financieel, juridisch en criminologisch vlak. Er zijn maar weinig banen waarbij je zo makkelijk kunt doorstromen naar andere functies. De arbeidsmarkt is dus heel gunstig, er zijn meer dan genoeg mogelijkheden’. 

Meer informatie 

Lees meer over een carrière als compliance specialist of bekijk onze KYC/CDD vacatures.   

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»