Waarom vandaag doen wat morgen ook nog kan? Herkenbaar? Veel mensen schuiven dingen voor zich uit, maar dat uitstelgedrag kan vervelend zijn voor collega’s én jezelf. Recruitmentorganisatie Walters People heeft daarom vier tips waardoor jij opgeruimd aan de volgende dag begint.

1. Deel je werk op

Alle begin is moeilijk en dat geldt zeker als je last hebt van uitstelgedrag. Om openstaand werk als een minder grote hobbel te zien, is het dan ook een goed idee om het op te knippen in verschillende taken. 

Maak een to-do-lijst. Rangschik alle taken in volgorde van belangrijkheid en/of urgentie en vermeld de tijd die je denkt nodig te hebben om elke taak te voltooien. Onderschat die tijd niet, anders raak je misschien ontmoedigd. Aarzel niet om je taken zo gedetailleerd mogelijk op te delen. Hoe meer kleine stapjes, hoe makkelijker het lukt om aan de slag te gaan.

Heb je regelmatig terugkerende taken? Dan helpt het als je jezelf bepaalde gewoonten aanleert voor een betere time management, bijvoorbeeld je dag starten met één bepaalde dagelijkse taak. Of blok wekelijks of maandelijks een vaste tijd op een vaste dag en houd je aan dit schema. Zo geef je uitstelgedrag geen kans. 

2. Vermijd afleiding

Telefoon, internet, e-mail, social media, collega’s; er is continu afleiding om ons heen. Om uitstelgedrag te stoppen heb je dan ook focustijd nodig. Reserveer die voor jezelf, en zet in die periode ook telefoonmeldingen en e-mailnotificaties op stil. Zo kun je even goed doorwerken tot de taken gedaan zijn.

Ook handig: stel één of twee specifieke momenten per dag in die je gebruikt om e-mails en andere vragen te beantwoorden. Dit zorgt er niet alleen voor dat e-mails niet meer blijven liggen, het zorgt er ook voor dat je de rest van de dag niet wordt afgeleid door de stroom inkomende berichten.

3. Beloon jezelf met een pauze

Na gedane arbeid is het goed rusten. Let wel: ná gedane arbeid.

Heb je jouw werk of een project opgedeeld in verschillende taken, motiveer jezelf dan door na iedere taak een kleine pauze in te plannen. Hierdoor blijf je gefocust op het afronden van taken. De kleine pauzes laden je ook op om het volgende punt van je to-do-lijst af te vinken. 

4. Wees niet te streng voor jezelf

Gemotiveerd of niet, iedereen heeft wel eens een slow day. Geen zorgen dus als je een keer een dag in de eerste versnelling blijft steken. Beloon jezelf juist als het wel goed gaat en erken stappen die je al hebt gemaakt. Als je merkt dat je uitstelgedrag minder wordt, zal dat je motiveren om de inspanning vol te houden en energiek te blijven.

Meer informatie

Trouwens, moest jij je cv niet bijwerken om op onze vacatures te solliciteren? We helpen je ook meteen wel even met het schrijven van een goede openingszin voor je motivatiebrief

Andere vragen? Dan kun je altijd contact met een recruitment consultant opnemen via tel. 020  7969 040 of netherlands@walterspeople.nl.

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»