Spannend hoor, je eerste werkdag in een nieuwe baan. Wat doe je aan? Je wil stijlvol voor de dag komen, niet uit de toon vallen en je prettig voelen in je outfit. Wiebke Coort, Recruitment Consultant bij Walters People geeft dagelijks advies aan startende werknemers. Dit zijn haar kledingadviezen voor een nieuwe kantoorbaan.

Kleding, sieraden en je kapsel: het zegt iets over wie je bent. Het is belangrijk dat je je prettig voelt bij hoe je eruit ziet, maar het moet ook passen bij je werkomgeving. Dat is soms een beetje zoeken, zeker in het begin. Je wil natuurlijk niet in drie-delig pak of chique mantelpakje naast je manager zitten die een spijkerbroek en sneakers heeft aangetrokken. Of andersom.

1. Vraag om advies

Vaak krijg je tijdens je sollicitatiegesprekken al de kans om een rondje over de werkvloer te lopen. Als dat niet het geval is dan kun je op andere manieren een beeld krijgen van de dresscode. Misschien ken je al iemand die er werkt? Anders kun je via de website en vooral ook de social media kanalen van de organsiatie vaak al een idee krijgen van de kledingvoorschriften. “Vraag je nieuwe werkgever ook gerust om advies”, zegt Coort. “Wij geven kandidaten die wij bemiddelen regelmatig kledingadvies dat specifiek van toepassing is op de organisatie waar ze gaan werken. Je kunt je nieuwe manager bij het tekenen van je contract gerust naar de dresscode vragen. Het is een legitieme vraag, en laat zien dat je goed voorbereid aan de slag wil gaan.” 

2. Begin veilig

Voor de eerste werkdagen is het verstandig om op safe te spelen. Zonder uitspattingen en liever ietsje overdressed dan underdressed. Wees voorzichtig met té opvallende schoenen, sieraden, nagellak of dat te gekke printje. Coort: ”Een kandidate droeg tijdens haar intake gesprek met mij een heel gaaf modieus, maar fluorescerend shirt. Ik heb haar geadviseerd dat niet op de eerste werkdag te dragen omdat ik wist dat het net iets té zou zijn voor haar nieuwe werkomgeving. Dat wil niet zeggen dat het een paar weken later niet alsnog kan, als iedereen al een beetje een beeld van je heeft.”

3. Zoek de middenweg

De kunst is om een balans te vinden tussen je op je gemak voelen in je kleding, en iets dragen dat past bij je nieuwe werkomgeving. Coort: “Als het goed is, past je persoonlijkheid en dus ook je kledingstijl bij de bedrijfscultuur van je nieuwe werkgever. Maar soms is het toch nodig om je een beetje aan te passen. Als je echt uit de toon valt bij je collega's voel je je ook niet prettig.”

4. Kom fris voor de dag

Tot slot een tip die ik vaak geef aan kandidaten die op sollicitatiegesprek gaan, maar ook goed is om aan te denken bij je eerste werkdag. Als je zenuwachtig bent is het heel normaal dat je wat meer gaat zweten. Een frisse douche en goede deodorant vooraf zijn daarom een must. Coort: “Nog een tip voor de vrouwen; kijk uit met synthetische materialen, bijvoorbeeld dat zijden jurkje dat alleen naar de stomerij mag. Vaak ruikt het fris als je het ’s morgens uit de kast trekt, maar in de loop van de dag kan dat anders worden, en je ziet er elk watervlekje op. Kies daarom liever voor katoenen kleding.”

Zo, jij bent klaar voor je eerste dag bij je nieuwe baan! Moet jij die nieuwe baan nog vinden? Neem dan een kijkje bij onze vacatures voor finance, IT support, supply chain en management support.

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»