Bij sommige bedrijven is het al een vereiste: een video cv. Je hoort er steeds vaker over. Het is een originele manier om jezelf te presenteren aan bedrijven en het onderscheidt jou van andere sollicitanten. Daarnaast is het, in de huidige situatie, een leuke manier om toch nog ‘face-to-face’ kennis te kunnen maken met een potentiële werkgever. Maar hoe neem je nou een kwalitatief goede video op?

Stap 1: wat ga je zeggen?

Voordat je begint met opnemen, moet je natuurlijk weten wat je wilt vertellen in je video. In een video cv vertel je niet alleen wat je aan werkervaring en skills hebt, maar laat je ook een stukje persoonlijkheid zien – iets wat niet te zien is op een gewoon cv. Een goed video cv bevat de volgende onderdelen:

  • Begin je video met een korte introductie over jezelf: wie ben je? Wat vind je leuk om te doen? Vertel in een paar korte zinnen wie jij bent.
  • Vervolgens kun je iets vertellen over je werkervaring: wat waren je taken en verantwoordelijkheden en wat heb je geleerd?
  • Wat kun je? Vertel welke skills jij hebt en waar je in uitblinkt. Wat maakt jou uniek?
  • Wat wil je? Vertel waar je naar op zoek bent: wat wil je in je volgende baan doen? Waar word je enthousiast van en krijg je energie van?
  • Een goede afsluiter: het is erg makkelijk om af te sluiten met ‘bedankt voor het kijken naar mijn video cv’. Dit is alleen niet heel pakkend. Je wil de kijker tot actie aanzetten – het doel van je video is natuurlijk om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Vraag dus aan het einde van je video of de kijker contact met je opneemt. Probeer het zo origineel mogelijk te maken.

Stap 2: de voorbereiding

Je hebt nu een idee van wat je gaat vertellen in je video cv. Nu is het key om goede voorbereidingen te treffen. Zorg allereerst dat je de tekst voor je video uit je hoofd kent. Schrijf de tekst van tevoren op en oefen deze. Zo voorkom je dat je tijdens het opnemen gaat hakkelen en kom je natuurlijker en professioneler over.  

Maak een proefopname om te checken of je video niet te kort of te lang is. Een video cv moet tussen de 60 en 90 seconden lang zijn. Langer, dan verliezen mensen al snel hun aandacht; is de video korter, dan kun je net te weinig over jezelf vertellen.

Daarnaast is het belangrijk om, voor je gaat opnemen, naar je omgeving te kijken. Je wil bijvoorbeeld goed zichtbaar zijn in je video. Let daarom op een goede belichting: zorg dat het licht van voren of van de zijkant komt, niet van achteren. Ga je bijvoorbeeld met je rug naar een raam staan, dan wordt je een donkere vlek en kan de kijker je gezicht niet zien. Niet zo gezellig.

Zorg ook voor een rustige achtergrond, bijvoorbeeld een muur. Er mag best iets op de achtergrond te zien zijn, bijvoorbeeld een plant of een schilderij of een ander element dat iets van jouw persoonlijkheid laat zien. Maar houd het professioneel: neem je video niet op in je slaapkamer met op de achtergrond je onopgemaakte bed. Vermijd ook achtergrondgeluiden. Neem je video op een rustig moment van de dag op en houd je ramen en deuren dicht.

Waarschijnlijk neem je de video op met je telefoon. Zorg dat je telefoon tijdens het filmen stevig staat en niet teveel beweegt. Hou niet zelf je telefoon vast alsof je een selfie maakt, maar zet hem ergens tegenaan. Heb je geen tripod? Vraag dan een huisgenoot om hulp of stapel een paar boeken op elkaar op je eettafel. Zorg dat de batterij van je telefoon vol is. Het zou zonde zijn als je telefoon midden in die fantastische take opeens uitvalt. Tot slot: film horizontaal en zorg dat je er representatief en professioneel uitziet.

Tijdens het opnemen

Tekst: check. Voorbereiding: check. Time to shine! Tijdens het opnemen van de video moet je je bewust zijn van hoe je overkomt. Ga niet te ver van de camera af staan, dit komt onpersoonlijk over en zo maak je minder verbinding met de kijker. Zet de camera op ooghoogte, ga in het midden van het beeld staan en houd de afstand aan die je normaalgesproken zou aanhouden wanneer je iemand face-to-face spreekt. Een goede leidraad hiervoor is zorgen dat je gezicht en schouders zichtbaar zijn in beeld.

Neem de video staand op. Zo kom je automatisch zelfverzekerder en sterker over. Als je toch liever zit, zorg dan dat je rechtop zit. Praat rustig en duidelijk en zorg dat je goed verstaanbaar bent. Belangrijk: het voelt misschien wat ongemakkelijk, maar kijk in de camera. Zo lijkt het net alsof je iemand recht aankijkt. Kijk je continu om je heen tijdens de video, dan lijkt het alsof je afgeleid bent en niet geïnteresseerd bent in wat je vertelt. Tot slot: houd een glimlach op je gezicht. Vrolijkheid is aanstekelijk.

Don’t stress

Na het lezen van al deze tips denk je misschien: pfoe, wat een werk, zo’n video! Maar trust us: met een goede voorbereiding kom je er wel. Het voordeel van een video opnemen, is dat je kunt blijven opnemen tot je tevreden bent. Neem verschillende versies van je video op en kijk na elke take wat beter kan. Kies daarna beste opname. Hoe meer je oefent, hoe beter het eindproduct. En onthoud: don’t stress en blijf jezelf!  

Wil je meer weten?

Binnenkort een sollicitatiegesprek? Bekijk de webinar 'sollicitatietips van een expert' of geef je op voor een van onze andere webinars

Op zoek naar een baan? Bekijk onze vacatures of neem contact op via netherlands@walterspeople.nl.

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»