De krappe arbeidsmarkt lijkt aan te houden, dus dit is het perfecte moment om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Tijdens je zoektocht is het logisch dat je je kansen spreidt en solliciteert bij meerdere bedrijven, misschien zelfs bij concurrenten van het bedrijf waar je mee in gesprek gaat. Maar moet je laten weten dat je meerdere sollicitaties hebt lopen? Of juist niet?

Het belang van eerlijke communicatie

De arbeidsmarkt is krapper dan ooit en de kans is daarom groot dat er tijdens een sollicitatiegesprek gevraagd wordt of je ook andere sollicitaties hebt lopen. Je kunt hier het beste eerlijk over zijn; een goede werkgever heeft hier begrip voor. Je wilt namelijk zeker weten dat je komt te werken bij een bedrijf dat bij je past, en dan is het helemaal niet gek om meerdere organisaties met elkaar te vergelijken. 

Je kunt er ook voor kiezen om het onderwerp zelf aan te snijden. Zeker wanneer je weet dat je andere sollicitaties wil afwachten voor je een keuze kunt maken. Iedere werkgever waardeert het om op de hoogte gesteld te worden van de situatie; hierdoor zijn er in een later stadium geen verrassingen. Bovendien weet het bedrijf zo dat er kapers op de kust zijn en zal een tweede gesprek misschien net even wat sneller ingepland worden.

Kiezen tussen twee banen

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat een bedrijf zo enthousiast over je is dat je gelijk een aanbod krijgt. Zeker als de werkgever lang heeft gezocht naar de perfecte kandidaat, wil hij je misschien zo snel mogelijk aan boord halen. In dit geval is het belangrijk om te weten dat je niet direct op het aanbod in hoeft te gaan. Geef aan dat je blij bent met het aanbod, maar tijd nodig hebt om erover na te denken. Dit is niet gek, zeker als je ook nog gesprekken hebt lopen bij een andere organisatie. Als het bedrijf jou echt zo graag wil hebben, dan kunnen ze echt wel een paar dagen op je wachten.

Stel dat het andere bedrijf waar je gesolliciteerd hebt jou ook een aanbod doet, dan moet je natuurlijk kiezen tussen twee banen. En hoewel dit een enorme luxepositie is, kan die keuze nog best lastig zijn. Het is daarom van belang dat je goed nagaat welk van de twee banen het beste bij jouw persoonlijkheid en ambities past. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een carrièreplan uit te stippelen en dit naast beide aanbiedingen te leggen. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Meer informatie

Als alles goed gaat, dan kun jij binnenkort je ontslag gaan indienen. Lees onze tips die ervoor zorgen dat jij op een prettige manier vertrekt bij je huidige baan. Nog niet zo ver? Bekijk onze vacatures.

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»