Heimwee naar de ochtend- en avondspits hadden we niet, maar de meesten onder ons hadden wel behoefte om even naar buiten te gaan zodra de laptop dicht ging. Er werd nooit eerder zoveel gewandeld en gefietst als toen: ‘fake commuting’ was enorm populair. Hoewel de reis van en naar het werk vaak ergernissen en frustraties met zich meebrengt, blijkt die reistijd ook voordelen te hebben. Wiebke Kleve, recruitment specialist bij Walters People, licht het belang van reistijd en fake commuting toe.

Grens tussen werk en privé

Gedurende de pandemie bleek de grens tussen werk en privé snel te vervagen. Wiebke: ‘Als je thuis werkt, kan het helpen om ’s ochtends of ’s avonds de tijd te nemen om zogenaamd te pendelen - ook wel ‘fake commuting’ genoemd. Zo blijft de scheiding tussen werk en privé duidelijker. Als je onderweg bent, heb je namelijk de tijd om je mentaal voor te bereiden op de werkdag, of kun je juist je hoofd leegmaken en je werkdag loslaten. Fake commuting creëert ditzelfde effect.

Routine voor thuiswerkers 

Maar hoe ziet fake commuting er precies uit in de praktijk? ‘’Maak ’s ochtends een wandeling of ga een stukje fietsen, en ga op hetzelfde tijdstip de deur uit als je zou doen op een ‘normale’ werkdag'', legt Wiebke uit. Ook je outfit speelt een rol in je fake commute. ‘’Het is misschien verleidelijk om in je joggingbroek een rondje te lopen, maar de scheiding tussen werk en privé blijft het duidelijkst als je ook op een thuiswerkdag je normale kleding aantrekt.”

Stressbestendigheid

Voor de echte commuters zijn er natuurlijk ook nadelen aan de reis naar kantoor. “Onverwachte situaties zoals files of de trein die vertraging heeft, zijn voor sommigen helaas dagelijkse kost. Voor niemand leuk, maar de manier waarop je met zo’n situatie omgaat, heeft grote invloed op de rest van je dag. Blijf dus vooral rustig en accepteer de situatie in plaats van gefrustreerd te raken. Hoe meer je dit doet, des te positiever je aan je werkdag kunt starten, of hoe vrolijker je bent voor je huisgenoten als je weer thuiskomt’’, aldus Wiebke.

Flexibele uren

De meeste mensen reizen tijdens de spits, terwijl dat misschien helemaal niet nodig is. Je kunt aan je werkgever vragen of je op andere tijden naar kantoor kunt komen. ‘’Stel bijvoorbeeld voor om eerst even thuis te werken en pas naar kantoor te vertrekken zodra het spitsuur voorbij is. Dan kan ‘s ochtends al veel frustraties wegnemen. Zo begin je je dag goed, en kun je deze ook rustig voortzetten op kantoor'', licht Wiebke toe.

Je reistijd goed invullen

Moet je je toch in de file of een volle trein storten, dan kun je er maar beter het beste van maken. Maak er een rustmoment van. ‘’Als je met het openbaar vervoer reist, kun je aantekeningen maken of bekijken wat je medereizigers zoal aan het doen en lezen zijn. Kijk even niet op je telefoon, maar neem je omgeving goed in je op. Dit kun je ook doen als je met de auto, fiets of te voet bent: je komt ongetwijfeld dingen tegen waar je inspiratie uit haalt’’, zegt Wiebke.‘’Of leer iets nieuws: tijdens je reis naar kantoor een podcast over je vakgebied luisteren of een nieuwe taal te leren, is super nuttig’’, aldus Wiebke.

Je hoofd leegmaken

Heb je er na een drukke werkdag behoefte aan om je hoofd leeg te maken? Wiebke: ‘’Luister dan bijvoorbeeld naar je favoriete muziek. Is het lang geleden dat je een vriend of kennis hebt gesproken? Een (handsfree!) belletje vanuit de auto doet wonderen om de drukke werkdag van je af te zetten. Daarnaast zijn er genoeg mindfullness apps beschikbaar die jou optimaal helpen met ontspannen.''

Meer carrièreadvies

Je kunt hier alle artikelen vinden met tips voor je carrière. Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Hier vind je een overzicht van alle openstaande vacatures.

 

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»