Al maak je nog zo’n verpletterende indruk tijdens je sollicitatiegesprek, een werkgever wil graag zoveel mogelijk zekerheid dat hij de juiste keuze maakt. Hoe fijn is het dan als jouw vorige werkgevers hem kunnen vertellen over jouw kwaliteiten? De kans is dus groot dat je gevraagd wordt om één of meerdere referenties op te geven. Maar wie kies je? En hoe doe je dat het best? Wij geven vijf tips.

Kies geloofwaardige referenten

Het is natuurlijk verleidelijk om een collega waar je het goed mee kon vinden op te geven als referent, maar dat is waarschijnlijk niet de beste keuze. Ook familie of vrienden zijn niet geschikt. Idealiter vraag je jouw vorige manager om een aanbeveling. Solliciteer je naar je eerste baan, dan kan je bijvoorbeeld je stagebegeleider, een docent of je manager van een vakantiebaan opgeven. Belangrijk is dat je iemand kiest die jou goed kent in een professionele setting en dat diegene een positief beeld van je heeft.

Zet geen contactgegevens op je cv

Zet je referenties niet met naam en contactgegevens op je cv of in je motivatiebrief, tenzij de organisatie waar je solliciteert hier expliciet om vraagt. In de meeste gevallen wordt pas om referenties gevraagd na een eerste gesprek of in de laatste fase van het sollicitatieproces. Vermeld op je cv onderaan enkel ‘referenties beschikbaar op aanvraag’. 

Nog een tip: LinkedIn biedt de mogelijkheid om referenties op je profiel te zetten. Vraag je manager vlak voor of na je vertrek of hij een aanbeveling voor je wil schrijven op LinkedIn. Zo kunnen referenties er zelfs voor zorgen dat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek. 

Vermijd verrassingen

Neem voordat je mensen opgeeft als referent even contact met ze op. Vraag of zij het oké vinden dat je hun naam en contactgegevens doorgeeft. Zo weten zij dat ze misschien een telefoontje krijgen én kunnen ze zich een beetje voorbereiden op wat ze over jou willen vertellen. Je kunt hen ook alvast wat informatie geven over de baan waarnaar je solliciteert en de kwaliteiten die daarvoor van belang zijn. Zo weet je referent waar hij de focus op moet leggen in het gesprek. 

Ook je potentiële werkgever zal altijd toestemming vragen voor hij contact opneemt met één van jouw werkgevers. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je huidige manager er per ongeluk achter komt dat jij aan het solliciteren bent. Er zijn werkgevers die het toch erg belangrijk vinden om jouw huidige werkgever te spreken. Je kunt dan tijdens het sollicitatiegesprek afspreken dat die pas gebeld wordt voor een laatste check op het moment dat jij je vertrek al hebt aangekondigd. Je krijgt dan een aanbod onder voorbehoud, waardoor er – als er geen bijzondere dingen spelen tussen jou en je huidige manager – niks is om je zorgen over te maken.  

Zorg dat de contactgegevens up-to-date zijn 

Is het alweer een tijdje geleden dat je contact had met je referent? Check dan even of alle contactgegevens nog kloppen voor je ze doorgeeft. Denk bijvoorbeeld aan de functietitel, bedrijfsnaam, het telefoonnummer en het emailadres.

Bedank je referent

Heb je de baan gekregen? Gefeliciteerd! Misschien gaf de positieve feedback van je referent de doorslag. Neem dan ook even de tijd om hem te bedanken voor zijn aanbeveling. Je kunt jezelf dan ook direct aanbieden als referent voor jouw manager. Het is mogelijk dat hem in de toekomst gevraagd wordt om een aanbeveling van iemand aan wie hij leiding heeft gegeven. Zo kun jij ook iets terugdoen voor je referent. 

Meer informatie

Op zoek naar een nieuwe baan? Check dan ook onze tips over hoe je gemotiveerd blijft tijdens jouw banenjacht.

Interesse in een carrière in recruitment? Neem dan ook een kijkje op onze 'werken bij'-pagina. Of neem contact op met managing talent acquisition specialist Ellis van de Valk via +31 (0)6 18415203 of ellis.vandevalk@walterspeople.nl.

 

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»