We kunnen het belang van een goede voorbereiding niet genoeg benadrukken. Het helpt je om het beste van jezelf te laten zien en het geeft je zelfvertrouwen. Hiring managers testen vaak de voorbereiding van sollicitanten om een idee te krijgen van hun interesse in de baan en het bedrijf. Met een uitgebreide voorbereiding laat je zien dat je de baan echt graag wil. Voor een relatief eenvoudig sollicitatiegesprek is een voorbereiding van een paar uur vaak al genoeg. Maar voor een complexere functie is het belangrijk om er wat dieper in te duiken en er een hele dag voor uit te trekken. Waar begin je? Wij helpen je op weg.

Doe je research

Bekijk eerst de website en de social media-kanalen van de organisatie. Vergeet niet op de website de pagina’s over de organisatie, de producten en diensten te bekijken. Noteer de belangrijkste informatie, met name over de geschiedenis, visie en missie. Zoek daarna naar nieuwsberichten en recente informatie over de organisatie. Zo ga je goed geïnformeerd het gesprek in en ben je op de hoogte van actuele kwesties. Het is ook goed om te weten waarin de organisatie zich onderscheidt ten opzichte van andere organisaties uit dezelfde sector. 

Ken je cv

Zorg dat je precies weet wat er op je cv staat, zodat je makkelijk en zelfverzekerd over je carrière en je belangrijkste successen kunt praten. Neem de tijd om te bedenken waarom jouw ervaring en vaardigheden aansluiten bij de functieomschrijving. Zo kun je de hiring manager ervan overtuigen dat jij de perfecte persoon bent voor de functie waarop je solliciteert.

Oefenen

Vraag iemand die je vertrouwt om je te helpen met het oefenen van vragen die vaak worden gesteld tijdens een sollicitatiegesprek en vragen die betrekking hebben op jouw vaardigheden. Door hardop te oefenen zul je minder aarzelend overkomen tijdens het echte gesprek en kun je je ideeën duidelijk verwoorden. 

Vragen voorbereiden

Probeer vragen te bedenken die je kunt stellen aan de hiring manager, om op te vallen tussen de andere sollicitanten. Stel vragen die laten zien dat je goed voorbereid bent, geïnteresseerd bent in de organisatie en over voldoende vakkennis beschikt. Vraag bijvoorbeeld naar systemen waarmee de organisatie werkt, of de wijze waarop de organisatie meegaat in ontwikkelingen binnen jouw vakgebied. Je kunt ook vragen wat de grootste kansen en bedreigingen voor de organisatie zijn, en hoe daarop geanticipeerd wordt. Kijk hoe je de gevonden informatie kunt linken aan de functie of afdeling waar je voor solliciteert. Voorbeelden van vragen die je kunt stellen zijn:

  •  “Ik heb gelezen dat jullie product X hebben gelanceerd. Zal dit een verandering voor deze functie betekenen?"
  •  ‘’Ik zag dat het bedrijf X als doelstelling heeft, binnen welke termijn willen jullie deze doelstelling behalen en welke rol kan ik hierin spelen?’’
  •  ‘’Groeit het bedrijf hard en is de verwachting dat er het komende jaar nog meer nieuwe mensen worden aangenomen?’’
  •  ‘’Hoe vaak en op welke manier worden de bedrijfs- en afdelingsbrede resultaten intern bekend gemaakt?’’
  •  ‘’Wat zijn de grootste (technische) uitdagingen voor de afdeling en de hele organisatie?"

Meer informatie

Voor een optimale voorbereiding op je sollicitatiegesprek kun je meer tips lezen in onze gratis sollicitatiegids. Als je die doorgenemen hebt ben je gegarandeerd klaar voor je gesprek. Heb je toch nog vragen? Neem dan contact met ons op via netherlands@walterspeople.nl of tel. 020 7969 040.

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»