Of je nu al jaren bij hetzelfde bedrijf werkt of er nog maar pas bent begonnen, ontslagen worden is nooit leuk en kan zorgen voor een flinke deuk in je zelfvertrouwen. Bovendien brengt ontslag een hoop zorgen met zich mee, want wat betekent dit financieel en hoe zorg je dat je gauw weer een nieuwe baan vindt? In dit artikel delen we een aantal tips die je helpen om snel weer aan de slag te gaan.

Een zakelijke beslissing

Het is normaal om emotioneel te zijn als je ontslagen wordt. Er valt een belangrijk deel van je leven weg, je maakt je zorgen om je financiën en over hoe je weer een nieuwe baan kunt vinden. Het is belangrijk dat je niet in deze mindset blijft hangen. Door kalm te blijven en logisch na te denken over een actieplan, kun je je proactief focussen op je volgende stap. Ontslag is een zakelijke beslissing, dus neem het niet persoonlijk op. Reorganisatie is waarschijnlijk essentieel voor het voortbestaan van het bedrijf. Probeer je ontslag los te zien van je eigen bekwaamheid. Hoe sneller je dit doet, hoe sneller je je kunt focussen op het vinden van een nieuwe baan.

Administratieve afronding

Zodra je weet dat je je baan kwijt gaat raken, is het belangrijk om zo snel mogelijk allerlei praktische zaken te regelen. Vraag je manager bijvoorbeeld om een referentie te schrijven die je kunt delen met potentiële toekomstige werkgevers, en vraag om een aanbeveling op Linkedin. Zorg ervoor dat het papierwerk met betrekking tot je salaris en andere arbeidsdocumentatie op orde is. Deze zaken kunnen een stuk moeilijker te regelen zijn als je eenmaal weg bent. Zorg dus dat je zo goed mogelijk voorbereid bent op je ontslag en de periode erna, al voordat je daadwerkelijk het bedrijf verlaat. Start ook alvast met je research. Ga alvast na of je in dezelfde sector wilt blijven werken en wat voor soort bedrijf bij jou past.

Geen overhaaste beslissingen

Don’t stress: wat je vooral niet moet doen na je ontslag is in paniek raken. Dit kan ervoor zorgen dat je overhaaste beslissingen neemt, die misschien niet goed voor je carrière zijn.. Denk aan je ontslag in termen van kansen en mogelijkheden. De reflex-gedachte op ontslag is ‘ik moet zo snel mogelijk een nieuwe baan vinden’. Maar de periode na je ontslag geeft je juist de tijd om goed stil te staan bij waar je staat in je carrière en welke kant je op wil. Neem de tijd om na te denken over je carrière zodat je weet wat voor jou belangrijk is in je nieuwe baan.

De periode na je ontslag kan het extra duwtje in je rug zijn om datgene te doen waar je al een tijd van droomt. Bijvoorbeeld een carrièreswitch, of het volgen van een opleiding. Ondanks de stress en onzekerheid die gepaard gaan met ontslag, is het goed om het van de positieve kant te bekijken en manieren te zoeken om er het beste te maken.

Een up-to-date cv

Wanneer je al een tijd bij hetzelfde bedrijf werkt, is het up to date houden van je cv geen prioriteit. Maar je meest recente baan en de expertise die je hierin hebt opgedaan, zijn de belangrijkste assets die je kunt meenemen naar een volgende baan. Zorg dus dat je cv je recente taken en nieuw geleerde skills omschrijft. Vergeet ook niet je instellingen bij te werken. Schakel bijvoorbeeld het frame ‘Open voor nieuwe carrièrekansen’ in op je LinkedIn profiel om recruiters te laten weten dat je op zoek bent naar een nieuwe baan.

Het inzetten van je netwerk

Veel mensen zijn bang om na hun ontslag het contact met collega’s te verliezen. Met de uitgebreide mogelijkheden die we tegenwoordig hebben om virtueel te netwerken, hoeft dit echt niet het geval te zijn. Schroom niet om contact op te nemen met mensen uit je professionele- en privénetwerk om hen te laten weten dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. 

 De waarde van een recruitmentbureau

Terugkeren op de arbeidsmarkt kan ontmoedigend zijn. Contact leggen met een recruitment consultant kan dit proces een stuk makkelijker maken. Een recruiter geeft niet alleen handige adviezen over je cv en sollicitatiegesprekken, maar kan je ook helpen met marktinzichten of je introduceren bij een bedrijf waarvan de vacature nog niet online staat. Daarnaast hebben recruitment consultants vaak toegang tot banen waar helemaal niet voor wordt geadverteerd, zoals commercieel gevoelige functies.  

Meer informatie

Onze recruitment consultants helpen je graag bij het vinden van jouw droombaan. Neem contact met ons op via netherlands@walterspeople.nl of tel. 020 796 9040. Of lees hier meer carrière advies.

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»