Heel veel bedrijven bieden studenten en net afgestudeerden een stageplaats aan, zodat ze - voordat ze een werknemer daadwerkelijk in dienst nemen - zien wat voor vlees ze in de kuip hebben. Wat kun jij als stagiair doen om ervoor te zorgen dat je aan het eind van je stage een contract aaangeboden krijgt? Wij geven zes tips.

1. Doe je best

De beste manier om ervoor te zorgen dat je na je stage bij het bedrijf mag blijven werken, is door hard te werken en te laten zien dat je het naar je zin hebt. Zorg ervoor dat je manager op de hoogte blijft van je vorderingen en prestaties door regelmatig met hem te overleggen. Toon initiatief in projecten en vraag om meer werk zodra je klaar bent met een taak.

2. Stel vragen

Heb je een opdracht gekregen en snap je niet wat de bedoeling is? Het is helemaal niet erg om hulp te vragen aan een collega of je manager om ervoor te zorgen dat je alles volledig begrepen hebt. Integendeel, het laat zien dat je betrokken bent bij je werk.

3. Netwerk

Grijp elke kans die zich voordoet om te netwerken met je collega's. Zorg dat je zoveel mogelijk mensen kent, van je mede-stagiaires tot het management. Netwerken is de ideale manier om erachter te komen waarom mensen graag bij de organisatie werken, en wat je moet doen om net zo ver te komen als zij. Als je stagebegeleider bij het management aangeeft dat hij je graag wil houden na je stage, dan helpt het enorm als zij weten wie je bent en een goede indruk van je hebben.

4. Stel jezelf een aantal doelen

Stel samen met je leidinggevende je verantwoordelijkheden en doelen tijdens de eerste week van je stage. Geef duidelijk aan welke vaardigheden je wil ontwikkelen of welke projecten je graag op je zou willen nemen tijdens je stage. Als dit van begin af aan duidelijk vastgelegd is, dan kun je aan het eind van het stage ook gemakkelijk laten zien hoe je een bijdrage geleverd hebt aan de organisatie.

5. Wees positief

Benader elke nieuwe opdracht met een positieve houding. Je zal niet elke taak even leuk vinden, maar dat geldt voor elke baan. Als je enthousiast bent in je werk laat je zien dat je volwassen bent en begrijpt dat dingen die minder interessant zijn ook gewoon moeten gebeuren.

6. Onderhoud contact

Connect op LinkedIn met de mensen waarmee je tijdens je stage samenwerkt, zodat je contact kan houden zodra je stageperiode voorbij is. Misschien is er nu geen budget om je een contract aan te bieden, maar dat kan over een paar maanden heel anders zijn. Bij jou weten ze wie ze in huis halen, dus als je een prettige collega was tijdens je stage kan er weinig meer misgaan. Daarnaast kunnen je stagecollega’s jou misschien een referentie geven als je op een andere baan solliciteert.

Meer informatie

Ben je toch van plan ergens anders te gaan werken na je stage? Bekijk dan eerst onze vacatures en onze sollicitatiegids met handige tips voor een succesvol sollicitatiegesprek. 

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»