Banken in Nederland zijn momenteel hard op zoek naar KYC en CDD analisten om klanten door te lichten en witwaspraktijken te voorkomen. Wie analytisch aangelegd is, een achtergrond heeft in rechten, finance of criminologie en ervan houdt om zaken tot op de bodem uit te zoeken, kan zomaar de speurneus worden waar nu zoveel behoefte aan is. Toch is het voor veel mensen, zelfs binnen het vakgebied, nog onduidelijk wat de verschillende KYC/CDD functies precies inhouden en welke verschillen er zijn in taken en salaris. Nick Lammers, managing consultant op het gebied van banking & financial services, erkent dat dit lastig te definiëren is. ‘De verschillende titels en functies worden veel door elkaar heen gebruikt,’ zegt hij. In onderstaand artikel licht Nick toe hoe de functies in zijn ervaring vaak onderverdeeld worden, en welk salaris je kunt verwachten als KYC/CDD analist. 

Mogelijkheden op ieder niveau 

‘KYC/CDD functies zijn er op allerlei niveaus, van junior tot senior’, vertelt Nick. ‘Hoe meer ervaring je hebt, hoe complexer de analyses zijn die je uitvoert’. Op elk niveau – junior, medior en senior – kun je particulieren, midden- en kleinbedrijven (MKB’ers) of grootzakelijke bedrijven analyseren en beoordelen. In de meeste gevallen zijn de functies verdeeld over verschillende afdelingen, waar analisten op junior-, medior- en seniorniveau met elkaar samenwerken. Het uitvoeren van particuliere controles is voor KYC/CDD analisten over het algemeen eenvoudiger dan het analyseren van middelgrote of grote organisaties met complexe bedrijfsstructuren. Welke controles je vooral uitvoert, hangt af van je niveau. 

Junior KYC/CDD analist

‘Je komt in aanmerking voor een juniorfunctie als KYC of CDD analist als je net een hbo- of wo-opleiding richting criminologie, rechten of finance hebt afgerond, of als je een mbo-opleiding hebt gevolgd en hierna enkele jaren bancaire werkervaring hebt opgedaan’, aldus Nick. ‘Je begint met simpele beoordelingen, zoals paspoortcontroles of het evalueren van eenvoudige  organisatiestructuren’. Het startsalaris voor deze functie ligt tussen de €2.800 en €3.200 bruto per maand.

Medior KYC/CDD analist 

Als je tussen de één en drie jaar werkervaring hebt in de financiële sector, kun je doorgroeien tot medior KYC/CDD analist. Het startsalaris voor deze rol ligt tussen de €3.300 en €3.800 per maand. Nick: ‘Op mediorniveau krijg je een stuk meer verantwoordelijkheid en is een hoger analytisch vermogen vereist’. Vaak groei je door vanuit een junior KYC/CDD positie, waardoor je al bekend bent met compliance. Als je een juniorfunctie hebt bekleed op de particuliere afdeling, is het logisch dat je doorgroeit naar een mediorfunctie op dezelfde afdeling. ‘Het maken van een switch van particuliere beoordelingen naar grootzakelijke reviews is lastig, omdat je dan weinig kennis hebt over complexe bedrijfsstructuren. Doorgroeien van junior MKB naar medior grootzakelijk is weer wat makkelijker, mits je ook grotere MKB’ers hebt onderzocht’, licht Nick toe. 

Senior KYC/CDD analist

Het salaris voor een seniorfunctie ligt tussen de €4.000 en €5.000 bruto per maand. ‘Op dit niveau ben je bezig met zware reviews die veel tijd in beslag kunnen nemen’, vertelt Nick. Je houdt je bezig met (het controleren van) dossiers van werknemers op junior- en mediorniveau. Hoe complex de beoordeling van een klant is, verschilt per type organisatie. Omdat financiële instellingen vaak investeringen doen in het buitenland, zijn zij meestal lastiger te reviewen dan bijvoorbeeld een retailorganisatie die alleen actief is in Nederland’. Om in aanmerking te komen voor een KYC/CDD functie op seniorniveau, moet je echter wel de nodige ervaring hebben opgedaan. Denk hierbij aan twee jaar reviewervaring in grootzakelijk, of vier tot vijf jaar werkervaring in andere vormen van compliance. 

Doorgroeimogelijkheden

Ook als je een seniorfunctie binnen een KYC/CDD rol bekleedt, is het mogelijk om verder door te groeien. De meest voor de hand liggende stap is die naar quality assurance (QA). Binnen deze rol houd je je bezig met het controleren van de dossiers van de KYC/CDD analisten. Daarna kun je doorgroeien tot signatory, waarbij je fungeert als eindverantwoordelijke en een extra check uitvoert voordat je de dossiers aftekent. Een andere doorgroeimogelijkheid is de functie teamlead, vaak ook wel floorwalker genoemd. In deze rol stuur je een team van analisten aan en help je hen met moeilijke vraagstukken.

Zijstappen

Heb je na enkele jaren als KYC/CDD analist behoefte aan afwisseling, dan zijn er verschillende zijstappen mogelijk. Volgens Nick gebeurt dit regelmatig: ‘Het werk is zo specifiek en gedetailleerd, dat je snel verveeld kunt raken. Je moet echt een expert zijn op het gebied waarbinnen je analyses uitvoert, je mag niks over het hoofd zien. Daarom is het belangrijk om oog voor detail te hebben, en je moet het leuk vinden om je volledig op een bepaald dossier te storten’.

Wil je graag een overstap maken, dan kan dit bijvoorbeeld naar een rol binnen AML (Anti Money Laundering). Dit is een gespecialiseerde afdeling waar KYC/CDD analisten hun dossiers aan doorgeven wanneer zij witwassignalen hebben opgespoord. Dit kunnen dossiers op zowel zakelijk als particulier niveau zijn. Ook is het mogelijk om je als KYC/CDD analist te specialiseren in sanctions. Een sanctionsafdeling controleert de naleving van de Sanctiewetgeving uit 1977. Deze zijstappen kunnen gemaakt worden vanaf een KYC/CDD functie op medior- of seniorniveau.

Certificering

Daarnaast kun je je ontwikkelen binnen compliance, waarvoor je diverse cursussen kunt volgen. ‘Banken hechten veel waarde aan certificaten en diploma’s’, vertelt Nick. Zo kun je een wwft-certificaat behalen, waarmee je bewijst dat je op de hoogte bent van de inhoud van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Je kunt er tevens voor kiezen om een opleiding te doen tot certified compliance officer (CCO) of certified anti-money laundering specialist (CAMS). Kandidaten die via Walters People aan het werk zijn, kunnen deze cursussen en opleidingen gratis volgen via de Walters People Academy, en zo hun waarde op de arbeidsmarkt vergroten.

Meer informatie

Heb jij interesse in een KYC functie? Bekijk dan onze KYC/CDD vacatures of doe onze financieel detective test om te kijken of deze baan bij jou past. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Nick Lammers via nick.lammers@walterspeople.nl of via +316 1841 5198.

Ook kun je bij ons een wwft masterclass volgen waarin je in één dag de basisbeginselen leert voor een carrière die gericht is op het bestrijden van witwassen. Wij zorgen ervoor dat je na het afronden van de masterclass direct aan de slag kunt in dit uitdagende vakgebied. 

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»