Banken in Nederland zijn momenteel hard op zoek naar KYC en CDD analisten om klanten door te lichten en witwaspraktijken te voorkomen. Wie analytisch aangelegd is, een achtergrond heeft in rechten, finance of criminologie en ervan houdt om zaken tot op de bodem uit te zoeken, kan zomaar eens de speurneus zijn waar nu zoveel behoefte aan is. Toch is het voor veel mensen, zelfs binnen het vakgebied, nog onduidelijk wat de verschillende KYC/CDD functies precies inhouden en welke verschillen er zijn in taken en salaris. Nick Lammers, recruitment specialist op het gebied van banking & financial services, erkent dat dit lastig te definiëren is. ‘De verschillende titels en functies worden veelal door elkaar heen gebruikt,’ zegt hij. Hij vertelt hoe de functies in zijn ervaring vaak onderverdeeld worden, en welk salaris je kunt verwachten als KYC/CDD analist. 

Mogelijkheden op ieder niveau 

‘KYC/CDD functies zijn er op allerlei niveaus, van junior tot senior,’ vertelt Nick. ‘Hoe meer ervaring je hebt, hoe complexer de analyses die je zult gaan maken.’ Op ieder niveau – junior, medior en senior – kun je particulieren, midden- en kleinbedrijven (MKB’ers), of grootzakelijke bedrijven analyseren en beoordelen. In de meeste gevallen zullen de functies onderverdeeld zijn in verschillende afdelingen, waar analisten op junior-, medior- en seniorniveau met elkaar samenwerken. Het uitvoeren van particuliere controles is over het algemeen simpeler dan het analyseren van middelgrote of grote organisaties met complexe bedrijfsstructuren. 

Junior KYC/CDD analist

‘Je komt in aanmerking voor een juniorfunctie als KYC of CDD analist, als je net afgestudeerd bent van een hbo- of wo-opleiding in criminologie, rechten of finance, of als je een mbo-opleiding hebt gevolgd en hierna enkele jaren bancaire werkervaring hebt opgedaan,’ aldus Nick. ‘Je begint met simpele beoordelingen, zoals paspoortcontroles of het evalueren van simpele organisatiestructuren.’

Particulier:

 • Wie? hbo starters of mbo’ers met enige werkervaring in de financiële sector.
 • Salaris: vanaf €2300 per maand.

MKB:

 • Wie? hbo en wo starters.
 • Salaris: €2400-2800 per maand.

Groot zakelijk:

 • Wie? Master starters met enige (financiële) stage- of werkervaring.
 • Salaris: €2700-3200 per maand.

Medior KYC/CDD analist 

Als je tussen de één en drie jaar werkervaring hebt in de financiële sector, kun je doorgroeien tot medior KYC/CDD analist. Nick: ‘Op mediorniveau krijg je een stuk meer verantwoordelijkheid en is een hoger analytisch vermogen vereist.’ Vaak groei je door vanuit een junior KYC/CDD positie, waardoor je al bekend bent met compliance. Als je een juniorfunctie hebt bekleed op de particuliere afdeling, is het logisch dat je doorgroeit tot een mediorfunctie op dezelfde afdeling. ‘Het maken van een switch van particuliere beoordelingen naar grootzakelijke reviews is lastig, omdat je dan weinig kennis hebt over complexe bedrijfsstructuren. Doorgroeien van junior MKB naar medior grootzakelijk is weer wel mogelijk, mits je ook grotere MKB’ers hebt onderzocht,’ licht Nick toe.

Particulier:

 • Wie? mbo’ers met circa drie jaar werkervaring in de financiële sector of hbo’ers met minimaal één jaar werkervaring.
 • Salaris: €2700-3200 per maand.

MKB:

 • Wie? hbo’ers met één tot drie jaar werkervaring in de financiële sector, al enige ervaring met financiële producten en bij voorkeur in het bezit van een certificaat in de richting van compliance of WWFT.
 • Salaris: €2800-3500 per maand.

Groot zakelijk:

 • Wie? Professionals op wo- of masterniveau met één of twee jaar werkervaring binnen KYC/CDD, het liefst op de MKB of grootzakelijk afdeling.
 • Salaris: €3200-3700 per maand. 

Senior KYC/CDD analist

‘Op seniorniveau ben je bezig met zware reviews die veel tijd in beslag kunnen nemen,’ vertelt Nick. Je houdt je bezig met complexe dossiers, en controleert daarnaast ook dossiers van werknemers op junior- en mediorniveau. Hoe complex de beoordeling van een klant is, verschilt per type organisatie. Omdat financiële instellingen vaak investeringen doen in het buitenland, zijn zij meestal lastiger te reviewen dan bijvoorbeeld een retailorganisatie die alleen actief is in Nederland.’ Om in aanmerking te komen voor een KYC/CDD functie op seniorniveau, moet je de nodige ervaring hebben opgedaan, denk hierbij aan twee jaar reviewervaring in grootzakelijk, of vier tot vijf jaar werkervaring in andere vormen van compliance. 

Particulier:

 • Wie? Ervaren professionals met minimaal zeven jaar werkervaring, bij voorkeur in de bancaire sector.
 • Salaris: €3000-3600 per maand.

MKB:

 • Wie? Professionals met circa vijf jaar werkervaring binnen de bancaire sector en minimaal twee jaar werkervaring binnen KYC/CDD.
 • Salaris: €3400-4000 per maand.

Groot zakelijk:

 • Wie? Werknemers met minimaal vier jaar werkervaring binnen KYC/CDD, waarvan minimaal twee jaar in grootzakelijk.
 • Salaris: €3500-4500 per maand. 

Doorgroeimogelijkheden

Ook na een seniorfunctie binnen KYC/CDD is het mogelijk om verder door te groeien. De meest voor de hand liggende stap is die naar quality assurance (QA). Binnen deze rol houd je je bezig met het controleren van de dossiers van KYC/CDD analisten. Het salaris van een QA medewerker ligt tussen de €4000 en €5000 per maand. Daarna kun je doorgroeien tot signatory, waarbij je fungeert als eindverantwoordelijke en een extra check uitvoert voordat je dossiers aftekent. Een andere doorgroeimogelijkheid is de functie van teamlead, vaak ook wel floorwalker genoemd. Als floorwalker stuur je een team van analisten aan, en help je hen met moeilijke vraagstukken. De salarissen voor deze functies starten vanaf €5000 per maand.

Zijstappen

Heb je na een paar jaar binnen een KYC/CDD analistenfunctie behoefte aan afwisseling, dan zijn er verschillende zijstappen mogelijk. Volgens Nick gebeurt dit regelmatig: ‘Het werk is zo specifiek en gedetailleerd, dat je snel verveeld kunt raken. Je moet echt een expert zijn in het gebied waarbinnen je analyses uitvoert, je mag niks over het hoofd zien. Daarom is het belangrijk oog voor detail te hebben, en moet je het leuk vinden om je volledig te storten op een bepaald dossier.’

Wil je graag een overstap maken, dan kan dit bijvoorbeeld naar een rol binnen AML (anti money laundering). Dit is een gespecialiseerde afdeling waar KYC/CDD analisten hun dossiers aan doorgeven wanneer zij witwassignalen hebben opgespoord. Dit kunnen dossiers op zowel zakelijk als particulier niveau zijn. Ook is het mogelijk om je als KYC/CDD analist te specialiseren op sanctions. Een sanctions-afdeling is geheel ingericht om te controleren op de naleving van de Sanctiewetgeving uit 1977. Deze zijstappen kunnen gemaakt worden vanaf een KYC/CDD functie op medior of seniorniveau.

Certificering

Wie zich wil ontwikkelen binnen compliance, kan verschillende cursussen volgen. ‘Banken hechten veel waarde aan certificaten en diploma’s,’ vertelt Nick. Zo kun je een WWFT-certificaat behalen, waarmee je bewijst dat je op de hoogte bent van de inhoud van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, of een opleiding doen tot certified compliance officer (CCO) of certified anti-money laundering specialist (CAMS). Kandidaten die via Walters People aan het werk zijn, kunnen deze cursussen en opleidingen gratis volgen via de Walters People Academy, en zo hun waarde op de arbeidsmarkt en doorgroeimogelijkheden vergroten.

Meer informatie

Heb jij interesse in een KYC functie? Bekijk dan onze KYC/CDD vacatures, of doe onze financieel detective test om te kijken of jij geschikt bent voor de job. 

Op vrijdag 6 december kun je bij ons een WWFT Masterclass volgen waarin je in een dag de basisbeginselen leert voor een carrière in het bestrijden van witwassen. Wij zorgen ervoor dat je na het afronden van de Masterclass direct aan de slag kan in dit uitdagende vakgebied. Voor meer informatie, neem contact op met Nick Lammers via tel. 06 1564 1839 of nick.lammers@walterspeople.nl.

News and press information for Walters People

Carrière advies

»
Work for Walters People

Bij ons werken

»
»