Een match met de bedrijfscultuur is een van de belangrijkste factoren bij het zoeken naar een nieuwe baan, blijkt uit de Walters People Salary Survey. Heb je een vacature gevonden die helemaal bij je lijkt te passen? Super! Maar wat weet je over de cultuur van het bedrijf? Volg deze drie stappen om een beter beeld te krijgen van je nieuwe werkgever.

1. Doe onderzoek

Doe voordat je op een vacature solliciteert alvast onderzoek naar de organisatie. Kijk bijvoorbeeld op de website en zoek op wat de missie van het bedrijf is. Komen de normen en waarden overeen met die van jezelf?

Social media kanalen kunnen je ook een goed beeld geven van de cultuur binnen een organisatie. Hier zul je andere informatie vinden dan de meer officiële kanalen zoals LinkedIn en de website. Check bijvoorbeeld de Facebookpagina of het Instagramaccount van het bedrijf. Spreken de beelden je aan? Hoe komen de mensen over die je op de foto’s ziet?

Vergeet ook je eigen netwerk niet. Misschien ken je wel iemand die werkt of heeft gewerkt bij het bedrijf waar je wilt solliciteren. Op Linkedin kun je dit heel gemakkelijk opzoeken. Misschien kan diegene je zelfs aanbevelen voor de functie, waardoor je onverwachts een streepje voor zou kunnen krijgen.

2. Let op tijdens je sollicitatiegesprek

Tijdens een sollicitatiegesprek kun je veel te weten komen over de cultuur van je potentiële werkgever. Het begint al bij binnenkomst: hoe word je begroet? Wat voor mensen zie je? Ook de manier waarop werknemers gekleed gaan en met elkaar praten kan je veel vertellen over de cultuur binnen de organisatie. 

Tijdens het gesprek kun je veel vragen stellen over de bedrijfscultuur. Probeer erachter te komen of er een sterke hiërarchie bestaat binnen het bedrijf en wat voor activiteiten collega’s samen doen. Vraag bijvoorbeeld of collega’s elkaar ook buiten werk om zien.

3. Vraag om een proefdag

Ben je na het gesprek enthousiast over de baan, maar twijfel je of je jezelf wel op het kantoor ziet rondlopen? Vraag dan of je een dag kunt meelopen. Je leert een bedrijf natuurlijk pas écht kennen wanneer je er onderdeel van bent. Of vraag of het mogelijk is om een praatje te maken met een aantal werknemers. Wees vooral niet bang om dit soort dingen te vragen. Het is voor je toekomstige werkgever een teken dat je echt gemotiveerd bent om een succesvolle collega te worden voor de lange termijn.   

Meer informatie

Ben je op zoek naar die geweldige nieuwe baan? Bekijk onze vacatures.

Voor meer informatie kun je ons altijd bereiken via netherlands@walterspeople.nl of tel. 020 7969 040.

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»