De huidige wereldwijde lockdown dwingt recruiters en andere HR professionals om online HR technologieën te gebruiken om effectief thuis te kunnen werken. We worden overspoeld met artikelen over effectief thuiswerken, maar welke technologieën hebben talent acquisition professionals nodig om te kunnen blijven werven?

Telefoongesprekken met sollicitanten inplannen: ScheduleOnce, Microsoft Bookings

Als er iets is waar we het met zijn allen over eens kunnen zijn, is het dat het nog nooit zo makkelijk was om met sollicitanten te praten. Niet meer eindeloos heen en weer bellen en geen telefoontjes buiten werktijd om te zorgen dat de sollicitant vrij kan praten. De uitdaging voor recruiters ligt nu in het balanceren van werk en privé. Een sollicitatiegesprek inplannen terwijl jekind aan je arm trekt, leidt al gauw tot het maken van fouten. Het door sollicitanten zelf laten inplannen van sollicitatiegesprekken blijkt daarom enorm efficiënt te zijn. Geautomatiseerde technologie voor het inplannen van gesprekken is betaalbaar en stelt sollicitanten in staat om hun gesprek in te plannen wanneer het hen uitkomt. Het Global Innovation Team van Robert Walters heeft veel toonaangevende leveranciers van dit soort tools uitgeprobeerd. Als je er niet al een hebt ingebouwd in je ATS, raden zij ScheduleOnce of Microsoft Bookings aan.

Tech tip: laat je niet verleiden om een gratis tool te gebruiken. Als iets gratis is, ben jij het product. In dit geval is je sollicitant het product, omdat de voorwaarden van dit soort tools vaak betekenen dat de aanbieder marketing-emails mag verzenden naar de gebruikers - jouw sollicitant dus.

CV's presenteren aan hiring managers: Odro, Hinterview

Een cv via email versturen en vervolgens persoonlijk toelichten om de hiring manager te vertellen waarom deze sollicitant perfect bij hem past, is in de meeste wervingsprocessen de standaard procedure. Met het thuiswerken wordt het echter een stukje lastiger om persoonlijk de sollicitant te presenteren aan je hiring manager. Door een sollicitant te introduceren via een video, waar je de sollicitant live een aantal vragen laat beantwoorden, kunnen hiring managers zien hoe je de sollicitant interviewt. Daarnaast helpt het recruiters met één klik op de knop video shortlists te versturen. Odro en Hinterview zijn, wat ons innovation team betreft, dé videotools om te overwegen.

Introductievideo van de sollicitant: Sonru, Spark Hire

Video’s waarin sollicitanten zichzelf opnemen en een aantal vooraf bepaalde vragen beantwoorden zijn al een tijdje in trek. Tot nu toe werden deze vooral gebruikt voor junior functies, maar de afgelopen maanden is de belangstelling voor dit soort video’s enorm toegenomen. Zowel hiring managers als sollicitanten zien de toegevoegde waarde van een introductievideo in: je kunt als sollicitant je ervaring mondeling toelichten en krijgt meteen de kans om te laten zien wie je bent. Daarnaast krijgt de klant een beter beeld van de geschiktheid van de sollicitant. Er zijn flink wat tools op de markt voor dit soort video’s, waardoor de prijs ervan is gedaald. Sonru springt uit boven de rest van de tools door hun goede klantenservice en hun hoge response rate. Onze collega’s in Australië zijn erg blij met Spark Hire.

Tech tips: selecteer je tool niet op basis van “geavanceerde AI of gezichtsherkenning” functies. Deze stellen in onze ervaring vaak teleur.

Live sollicitatiegesprekken: Microsoft Teams

Hoewel veel mensen zich eerder niet helemaal op hun gemak voelden tijdens video conference calls, weet iedereen inmiddels precies hoe al die tools voor videobellen werken. Vooral Microsoft Teams groeit in populariteit, mede omdat het meer mogelijkheden heeft dan Skype (en Skype for Business Online in 2021 de schop op gaat) en steeds nieuwe functionaliteiten toevoegt. MS Teams biedt een geweldige kant-en-klare oplossing voor videobellen en is een goede optie voor live videogesprekken met bijvoorbeeld sollicitanten. Het heeft ook een aantal leuke functies, zoals het vervagen van de achtergrond – perfect als je huis een opruimbeurt nodig heeft, of als je huisgenoot een dubieuze smaak in interieur heeft.

Technische interviews en live coding tests: Codility CodeLive

In de huidige omstandigheden zal een standaard technische test voor IT professionals niet genoeg zijn. Voor technische sollicitatiegesprekken, voor zowel klanten als sollicitanten, is de tool Codility CodeLive een goede optie. Deze tool wordt gebruikt door hiring managers om live met sollicitanten te communiceren en coderen in realtime technische sollicitaties. Deze tool wordt algemeen gerespecteerd in de technische community.

Contracten tekenen: DocuSign

Het is best verbazingwekkend dat e-contracten in 2020 nog niet de norm zijn. Als je aanbiedingsproces nog niet papierloos is, kijk dan eens naar online handtekeningtools zoals DucoSign, waarmee sollicitanten digitaal een contract kunnen tekenen. Dit is misschien niet de meest spannende tool uit dit lijstje, maar het is moeilijk om andere tools te bedenken die zoveel tijd hebben bespaard en zo perfect werken wanneer alle partijen op afstand werken.

 

Wil je meer weten?

Lees onze andere tips over thuiswerken, -werven en -onboarden. Voor meer informatie kun je ons bereiken via netherlands@walterspeople.nl en 020 644 4655.

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»