Meestal bestaat een sollicitatieproces uit verschillende rondes, waarbij je steeds met andere mensen aan tafel zit. In grote organisaties spreek je vaak eerst met een interne recruiter, dan met je directe leidinggevende en daarnaast nog met de HR manager. Deze drie gesprekken vereisen allemaal een andere aanpak. Het is belangrijk om je aan te passen aan je gesprekspartner en hen precies die dingen te vertellen die hen zullen overtuigen dat jij de perfecte persoon bent voor de baan.

De interne recruiter 

De interne recruiter heeft de opdracht om iemand te vinden die voldoet aan zoveel mogelijk van de criteria in de vacaturetekst. Hij heeft vaak geen kennis van jouw vakgebied, maar wil wel zeker weten dat de ervaring op jouw cv genoeg is om de functie aan te kunnen. De persoonlijke klik is minder belangrijk; zelf zal hij niet met je werken. Zijn doel is om sollicitanten te vinden die het takenpakket kunnen uitvoeren. Het belangrijkst is dat hij met een gerust hart tegen de hiring manager kan zeggen dat jij geschikt bent voor de functie.  Zo scoor je punten bij de interne recruiter:

  • Tast af hoeveel kennis hij heeft van je vakgebied en pas je antwoorden daarop aan. Vermijd vakjargon tot je zeker weet dat de recruiter snapt waar je het over hebt. Blijf checken of de recruiter alles begrepen heeft; als je hem ongemerkt kwijtraakt in je verhaal dan kan hij je voorbeeld ook niet gebruiken om jou te pitchen bij de hiring manager.
  • Blijf op alle vlakken eerlijk: als je weet dat jouw salariseis veel hoger is dan in de vacature staat, bespreek dit dan direct. Als je nog andere gesprekken hebt lopen, is het ook goed om hier transparant over te zijn. Het is voor de interne recruiter vervelend om voor verrassingen te komen staan, en wie weet wanneer je hem in de toekomst weer tegenkomt voor een andere sollicitatie.

 

De hiring manager

De hiring manager is de manager die een vacature heeft openstaan in zijn team. Dit is dan ook de persoon met wie jij dag in dag uit zult gaan samenwerken. Tijdens dit gesprek is het daarom erg belangrijk om je persoonlijkheid te laten zien, en een persoonlijke band te creëren. De hiring manager weet precies welke taken je zult gaan vervullen, wat de functie precies inhoudt en hoe de samenwerking binnen het team verloopt. Zijn doel is om iemand te vinden die van toegevoegde waarde kan zijn voor het team. Zo scoor je punten bij de hiring manager:

  • De hiring manager weet precies hoe er gewerkt wordt. Maak hier gebruik van, door inhoudelijke vragen te stellen over de werkzaamheden. Vraag bijvoorbeeld met welke systemen er gewerkt wordt of welke doelen het team zichzelf gesteld heeft. Niet alleen geeft dit je de kans om jouw vakinhoudelijke kennis te laten zien, maar het laat ook zien dat je interesse hebt in de functie. Bovendien krijg je hierdoor een beter beeld van hoe er gewerkt wordt, wat je kan helpen bepalen of de functie goed bij je past.
  • Wees niet bang om het gesprek persoonlijk te maken. Je zult veel met elkaar gaan samenwerken en de hiring manager zal voor een sollicitant kiezen met wie hij het goed kan vinden. Het is daarom belangrijk dat hij een goed gevoel bij jou heeft en het idee heeft dat hij goed met je kan samenwerken. Toon oprechte interesse in de hiring manager en zoek naar zaken die jullie gemeen hebben, zoals een hobby of dezelfde studie, zodat er een persoonlijke klik ontstaat.

 

De HR manager

Een gesprek met de HR manager is vaak de laatste fase in het sollicitatieproces. In tegenstelling tot de hiring manager, heeft de HR manager vaak geen gedetailleerde kennis over jouw specifieke functie. Daarom kijkt hij minder naar de specifieke eisen van de functie en jouw vermogen om de taken te vervullen, en let hij er vooral op of jij als persoon goed bij de organisatie past. Hoewel de HR manager minder inhoudelijke vragen over de functie zal stellen, heeft hij veel ervaring met sollicitatiegesprekken. Je kunt dus best een paar lastige vragen verwachten. Zo scoor je punten bij de HR manager: 

  • De HR manager heeft als doel om sollicitanten te selecteren die perfect passen bij de organisatie. Van een HR manager kun je verwachten dat hij vragen stelt over de cultuur en waarden van de organisatie, en hoe deze aansluiten bij jouw eigen normen en waarden. Zorg daarom dat je je goed inleest over de kernwaarden, doelen en purpose van de organisatie voordat je het gesprek met de HR manager aangaat. Zo sta je niet met je mond vol tanden als er gevraagd wordt naar jouw visie op de missie van het bedrijf. 
  • HR managers willen het verloop van personeel binnen de organisatie zo klein mogelijk houden. Zij zullen daarom zoeken naar sollicitanten die de intentie hebben om lang bij het bedrijf te blijven werken. Je scoort punten bij de HR manager als je laat zien dat je een connectie voelt met het bedrijf en gemotiveerd bent. Vraag bijvoorbeeld naar de doorgroei- en opleidingsmogelijkheden, om te laten zien dat je je graag binnen de organisatie wilt blijven ontwikkelen.  

Meer informatie

Wil je meer tips om je sollicitatiegesprek optimaal voor te bereiden? Lees dan onze sollicitatiegids, of bekijk onze vacatures als je de perfecte baan nog niet gevonden hebt. 

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»