Werkgeluk is ontzettend belangrijk. Want wie plezier heeft in zijn werk is creatiever, gezonder, en presteert als klap op de vuurpijl een stuk beter. Het goede nieuws is: hier kun je zelf iets aan doen. Om optimaal werkgeluk te vinden hoef je echt niet direct van baan te veranderen. Wij geven je drie tips waarmee je gelukkiger wordt in je huidige baan.

1. Werk ergens naartoe

Niets is geestdodender dan een saaie baan zonder vooruitzichten.  Uit onderzoek van Walters People onder 941 professionals uit verschillende disciplines, blijkt dat uitdagend werk de belangrijkste factor voor werkgeluk is. Je kunt jezelf uitdagen door iedere dag ergens naartoe te werken: of het nu het afvinken van de taken op je to-do list is, of een langetermijn carrièredoel dat je graag wilt behalen. Bespreek duidelijk met jouw leidinggevende welke doorgroeimogelijkheden je hebt, zodat je weet waar je naartoe kunt werken.

Probeer ook bij de keuze voor een nieuwe werkgever te selecteren op de fit met jouw persoonlijkheid. Werken wordt een stuk leuker wanneer je je betrokken voelt bij de organisatie. Geef je bijvoorbeeld veel om het milieu, kies dan voor een organisatie die dezelfde milieudoelstellingen heeft als jij. Als jouw persoonlijke waarden en doelen in lijn zijn met die van de organisatie, ga je gegarandeerd iedere dag fluitend naar je werk. 

2. Een goede werk-privé balans

Wie veel stress ervaart op de werkvloer, zal niet optimaal gelukkig zijn binnen zijn functie. Als jij je gelukkiger en energieker wilt voelen, is het verlagen van stress essentieel. Probeer genoeg vakantiedagen op te nemen en verspreid deze door het jaar heen, zodat je bijtijds je batterij oplaadt. Plan ook tijdens je werkdag rustmomenten in, bijvoorbeeld door de tijd te nemen om uitgebreid te lunchen en door ‘s middags een wandeling te maken. Een andere tip is om te experimenteren met flexibele werktijden. Als je kunt werken wanneer het jou uitkomt, zul je je energieker en gemotiveerder voelen. 

3. Fijn contact met collega’s

Als je fulltime werkt, breng je wekelijks meer tijd met je collega’s door dan met vrienden of familie. Een fijne collegiale werksfeer bevordert de productiviteit en draagt bij aan je werkplezier. Daarom is het zeker de moeite waard om te investeren in de relatie met je collega’s. Ga respectvol met elkaar om en neem de tijd om elkaar op persoonlijk vlak te leren kennen: maak een praatje bij de koffieautomaat, ga eens samen borrelen of organiseer een bedrijfsuitje. Werken wordt een stuk leuker wanneer je collega’s aanvoelen als vrienden. Daarnaast zorgen goede relaties op de werkvloer ervoor dat je beter samenwerkt en meer betrokkenheid voelt bij de organisatie, waardoor je met meer plezier je taken zult vervullen.   

Ook goed contact met je manager vergroot het plezier in je werk. Het hebben van open en effectief management bleek in de top drie te staan van belangrijkste factoren die het werkgeluk te bepalen. Communiceer daarom open en eerlijk met je manager: bespreek welke aspecten van je werk je leuk en minder leuk vindt, en welke verantwoordelijkheden of taken je er graag bij zou willen hebben. Spreek problemen en irritaties op de werkvloer tijdig uit, zodat deze niet blijven sluimeren op de achtergrond. Wie transparant communiceert, zal zich gelukkiger voelen binnen zijn functie.

Meer informatie

Lees ook onze tips voor het bevorderen van het werkgeluk van werknemers.

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»