‘Stel vragen’ is een van de meest gegeven tips voor sollicitatiegesprekken. Op deze manier kom je erachter of de baan die je op het oog hebt goed bij je past. Maar met sommige vragen laat je juist een slechte indruk achter bij je potentiële werkgever. Wij zetten een aantal van deze vragen voor je op een rij.

‘Wat doet het bedrijf precies?’

Met deze vraag laat je zien dat je geen moeite hebt gedaan om onderzoek te doen naar het hoe, wat en waarom van de organisatie voor je bij hen gesolliciteerd hebt. Waarom wil je juist deze baan dan zo graag? Voorbereidend onderzoek is een must voordat je op gesprek gaat. Zorg dat je een volledig begrip hebt van de werkzaamheden en de branche waarin het bedrijf actief is. Check hiervoor niet alleen de website van het bedrijf, maar ook recente nieuwsberichten en social media posts. Het is natuurlijk wel goed om door te vragen over bijvoorbeeld projecten van het bedrijf waarover je gelezen hebt, of om te vragen naar de plannen voor het komende jaar.

Wat zijn de taken in deze functie?

Als het goed is heb je een uitgebreide functieomschrijving gelezen voor je solliciteerde, met daarin de belangrijkste taken en verantwoordelijkheden. Stel je deze vraag, dan wek je niet de indruk dat je erg geïnteresseerd bent in de baan.

Wat je wel kunt doen, is vragen stellen die helpen een vollediger beeld te vormen van de werkzaamheden. Vraag bijvoorbeeld hoe een gemiddelde werkdag eruitziet of welke taken het belangrijkst zijn in de functie. Als je verder doorvraagt op de antwoorden op deze vraag, is dit direct een kans om je vakkennis en ervaring met je gesprekspartner te delen.

Moet ik lange dagen maken?

Door te vragen naar eventuele overuren wek je niet de indruk dat je superveel zin hebt om te starten met je nieuwe baan. Uit onze Salary Survey blijkt dat gebrek aan enthousiasme de nummer één reden is om iemand niet aan te nemen.

Als het toch belangrijk voor je is om elke dag op een bepaalde dag thuis te zijn, omdat je bijvoorbeeld je kinderen moet ophalen, geef dan concreet aan wat je wensen zijn qua werktijden.

Hoeveel vakantiedagen krijg ik?

Arbeidsvoorwaarden worden vaak pas besproken op het moment dat je een contract aangeboden krijgt. Als je deze vraag eerder stelt, kan het lijken alsof je ervan uitgaat dat je de baan al in de pocket hebt. Als je een vakantie gepland hebt op het moment dat je gaat solliciteren, is het altijd slim om dit alvast te vertellen. Zo komt je toekomstige manager niet voor verrassingen te staan, en kom jij al betrokken over voor je überhaupt begonnen bent aan je nieuwe baan.

Hoe zit dat precies met mijn salaris? 

In de huidige arbeidsmarkt is het belangrijk om als organisatie het salaris te benoemen in vacatures, bijvoorbeeld het vanaf-salaris of een salarisrange. Zo weet je als kandidaat meteen waar je aan toe bent en kom je er niet pas tijdens de gesprekken achter dat je het salaris te laag vindt. Dit scheelt zowel de organisatie als jou een hoop tijd en moeite. 

Uiteraard kun je wel onderhandelen over het salaris - bijvoorbeeld als er een salarisrange in de vacature staat - maar het advies is om dit niet meteen tijdens het eerste gesprek te doen. Zo voorkom je dat je meer geïnteresseerd lijkt in de verdiensten dan in de baan zelf. Je kunt de salariskwestie het beste aankaarten in een tweede of derde gesprek, of erover beginnen zodra je een concreet aanbod op tafel hebt liggen.

Meer weten?

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Zorg dat je 100% voorbereid bent met ons plan van aanpak.

Op zoek naar een baan? Bekijk onze vacatures

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»