Heeft het zin om spontaan je cv naar een bedrijf te sturen, of belandt deze sowieso in de prullenbak? Het heeft misschien niet altijd direct effect, maar op de lange termijn kan die open sollicitatie wel degelijk het verschil maken.

Open sollicitatie: waarom?

Je kent het wel: dolgraag wil je aan de slag bij die ene organisatie, maar er verschijnt maar geen geschikte vacature. En dus reageer je uiteindelijk maar op vacatures bij bedrijven die je minder aanspreken.

Via een open sollicitatie kun je je altijd richten aan bedrijven die je écht interesseren en die het meest aansluiten bij jouw eigen waarden en interesses, vacature of niet. Bovendien kan een open sollicitatie ook vleiend werken bij een organisatie: je toont je oprechte interesse in het bedrijf en je maakt duidelijk dat je graag bij hen aan de slag wil.

Spontaan solliciteren levert misschien niet onmiddellijk het gewenste resultaat op (misschien is er simpelweg even geen ruimte om iemand aan te nemen), maar het geeft je toch de kans om een zaadje te planten bij een potentiële werkgever. Is je profiel interessant, dan zal hij zich dat ook herinneren en daar kan je op termijn de vruchten van plukken. Niet alle openstaande vacatures worden immers online gepubliceerd.

Een groot voordeel van spontaan solliciteren is uiteraard dat je minder te maken hebt met concurrentie van andere kandidaten. Je profiel wordt niet steeds vergeleken met andere sollicitanten, zoals dat bij een openstaande vacature wel het geval is. En minder concurrentie betekent ook meer kans op een baan.

Open sollicitatie: hoe?

Zodra je besluit om een open sollicitatie te versturen, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Dit soort sollicitaties vergt meer tijd dan reageren op een vacature, omdat je bij een open sollicitatie de juiste persoon in de organisatie moet identificeren, z’n contactgegevens moet vinden, de bedrijfscultuur moet begrijpen en eventueel je sollicitatie moet opvolgen. 

Onderzoek op LinkedIn wie de juiste persoon is om je spontane sollicitatie naartoe te sturen. Dat kan de HR-manager zijn, maar evengoed de manager van de afdeling waar je graag wil werken. Personaliseer je motivatiebrief en leg bondig uit wat jij toe zou voegen aan het team en wat jouw kwaliteiten zijn. Hoe meer je weet over de organisatie en de persoon die je benadert, hoe preciezer en relevanter je kan zijn in je betoog. 

Een bijgewerkt cv is uiteraard essentieel. Zorg ervoor dat deze aansluit bij de cultuur van het bedrijf waar je solliciteert. Gebruik bijvoorbeeld een functietitel die binnen de organisatie gangbaar is en zorg ervoor dat de waarden die de organisatie uitdraagt ook terug te vinden zijn in de interesses en soft skills op jouw cv.

Aarzel niet om je open sollicitatie op te volgen en je motivatie te herhalen. Denk eraan dat een persoonlijke aanpak belangrijk blijft. Bel of mail, maar ga je contactpersoon ook niet stalken.

Tot slot: gebruik je netwerk. Laat kennissen en ex-collega’s die werken in organisaties die jij interessant vindt weten dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Zij kunnen je net dat extra duwtje in de rug geven.

Meer weten?

Ontdek hier onze andere tips die helpen bij jouw zoektocht naar een baan.

Nog niet overtuigd van een open sollicitatie? Bekijk dan snel onze vacatures. Of neem contact met ons op via netherlands@walterspeople.nl of tel. 020 7969 040.

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»