'Was ik maar IT’er geworden’, dat hoor jij vast ook regelmatig om je heen. Logisch, want werkgevers staan om dit talent te springen, er zijn veel doorgroeimogelijkheden en een prima salaris is gegarandeerd. Vind jij het leuk om met data te werken? Of je nu een mbo-, hbo, of masteropleiding op je cv hebt staan - op elk niveau ligt er binnen het specialisme Master Data Management een mooi groeitraject voor je klaar. In samenwerking met NTI ontwikkelde Walters People een drieweekse cursus tot Master Data Management-specialist waarmee jij de overstap naar IT kan maken. Maarten van Hoof, manager IT-recruitment, vertelt je er meer over.
Wat is Master Data Management precies?
Maarten: “Master Data Management is een discipline binnen IT die zich bezighoudt met de uniformiteit en accuraatheid van data. Vaak zijn er binnen organisaties meerdere databronnen. MDM probeert die data zo in te richten en te beheren dat er maar één zogeheten ‘source of truth’ is. Als organisaties erop kunnen vertrouwen dat hun data foutloos is, kunnen ze namelijk zonder zorgen datagedreven werken.”
Waarom is MDM op dit moment booming?
“Al voor de coronacrisis had je als MDM-professional de banen voor het uitkiezen, maar de pandemie heeft ervoor gezorgd dat nog veel meer organisaties vervroegd en versneld zijn gaan digitaliseren. De rol van MDM en Big Data daarin wordt alleen maar belangrijker, met als gevolg dat de tekorten op de arbeidsmarkt voor deze professionals alleen maar zijn opgelopen. Elke grote of middelgrote organisatie heeft wel een of meerdere MDM-vacatures uitstaan. Van bedrijven in de financiële sector tot retailorganisaties, iedereen is hard op zoek en dat gaat voorlopig niet veranderen.”
Voor welke MDM-functies biedt Walters People een opleiding aan?
“Voor verschillende functies op verschillende niveaus. Op mbo-niveau, en zelfs voor belangstellenden zonder vooropleiding, bieden wij een opleidingen aan tot data-entryspecialist en data-repairspecialist. Data-entryspecialisten zijn professionals zijn die zich bezig houden met de invoer van data; daar is heel veel vraag naar. Data-repairspecialisten maken data en dossiers compleet, bijvoorbeeld door klanten na te bellen.
Op hbo-bachelorniveau leiden wij mensen op tot (junior) data analyst. Deze professionals ondersteunen bijvoorbeeld bij het analyseren van data en het samenstellen van rapportages. Ook kun je (junior) data engineer worden, dan houd je je bezig met welke data er is en waar die zich bevindt, en zorg je ervoor dat deze toegankelijk, bruikbaar, veilig en betrouwbaar is.”
Wat zijn je carrièremogelijkheden als MDM-specialist?
“Binnen Master Data Management zijn er volop doorgroeimogelijkheden. Als je succesvol bent als data-entryspecialist kun je bijvoorbeeld de stap maken naar data-repairspecialist of data-qualityspecialist. Vind je juist de juridische kant van data interessant, dan kun je doorgroeien naar een rol als data steward of een andere functie binnen data governance. Dat zijn professionals die de kwaliteit en geschiktheid van data waarborgen en in de gaten houden dat de data aan alle regelgeving en beveiligingsrichtlijnen voldoet. Wil je liever de analytische kant op, dan kun je natuurlijk data-analist worden en vervolgens misschien wel data scientist of data engineer.
Kortom: er zijn sowieso mooie carrièrekansen, maar extra interessant is dat je specifiek kan doorgroeien naar een kant die jij persoonlijk interessant vindt.”
Om deel te nemen aan de cursus is IT-ervaring niet vereist. Maar welke hard en soft skills vind je vaak terug bij succesvolle MDM-specialisten?
“Als je kijkt naar hard skills dan is basiservaring met Excel superbelangrijk. Onderdeel van onze opleiding is dan ook een Excel-introductiecursus. Veel andere hard skills zul je on the job leren, omdat verschillende organisaties bijvoorbeeld verschillende IT-tools gebruiken. Verder moet je het leuk vinden om jezelf in het onderwerp data te verdiepen en jezelf daarin verder te ontwikkelen.
Qua soft skills is het belangrijk dat je communicatief vaardig bent. Je moet bijvoorbeeld dashboards kunnen presenteren en uitleggen aan de stakeholders. Stel: de organisatie vraagt zich af welke verzekering voor hen het beste is en jij hebt met jouw team alle data geanalyseerd en bent tot de conclusie gekomen dat verzekeraar X als beste uit de bus komt, dan moet je verantwoorden waarom je voor bepaalde parameters hebt gekozen, hoe zwaar bepaalde factoren hebben meegewogen, enzovoort. Professionals binnen MDM vormen vaak die brug tussen IT en de business.”
Wat verdien je als MDM-specialist?
“De salarissen zijn de laatste tijd flink gestegen. Een goede data-entrymedewerker verdient tegenwoordig zo’n 2800 tot 3000 euro. Als data-analist kun je uitgaan van een salaris tussen de 4000 en 4500 euro. En ben je data engineer of data scientist, dan verdien je al snel 5000 euro of meer.”
Meer informatie
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Maarten van Hoof via tel. +31 6 1819 7454 of mail naar Maarten.vanhoof@walterspeople.nl.