Of je je nu opnieuw op de arbeidsmarkt begeeft of dat je op zoek bent naar je eerste baan, het zoeken naar je dream job is soms ontmoedigend. Iedereen kan in een sleur raken. Op zo’n moment is het niet eenvoudig om optimistisch te blijven. Daarom hebben wij acht tips die helpen om gemotiveerd te blijven tijdens je banenjacht.

Tip 1: Stel jezelf een doel

Definieer realistisch doelen. Probeer niet meteen iedere dag op 20 vacatures te reageren, maar begin bijvoorbeeld met kleine maar effectieve handelingen zoals het bijwerken van je LinkedIn-profiel, het volgen van voor jou interessante organisaties en het contact leggen met de juiste mensen binnen jouw sector. Kies ook voor kwaliteit boven kwantiteit, beter één goede sollicitatiebrief dan 10 middelmatige.

Tip 2: Maak een plan

Begin met de basis. Stel jezelf vragen als: bij welke organisaties wil ik graag werken? Het noteren van je top-vijf voorkeursbedrijven kan helpen om een slim en doelgericht plan voor je zoektocht naar een baan op te stellen. De volgende stappen zijn het researchen van de door jou gekozen top-vijf en het leren kennen van deze organisaties. Denk aan zaken als concurrenten, bedrijfscultuur, vacatures en interne doorgroeimogelijkheden. Zo kom je erachter wat je precies wilt en hoe jouw ervaringen en vaardigheden hier bij aansluiten. Een goed plan helpt je om gaandeweg vakjes af te vinken en op koers te blijven.

Tip 3: Visualiseer je droombaan

Waar zie jij jezelf wel werken? Visualiseer eens je droombaan: je functietitel, de organisatie, je salaris en de locatie. Zo herinner je jezelf eraan waar je het allemaal voor doet en dat geeft nieuwe energie. 

Tip 4: Luister of kijk naar motivational speakers

Doe wat research naar interessante motiverende sprekers en schrijf je in voor een sessie of kijk iets terug op YouTube. Je zal verbaasd zijn hoe het kijken van één 'Ted Talk' dat extra duwtje in de rug kan geven waar je naar op zoek was. Zodra je sprekers hebt gevonden die je interesseren, kan je een alert instellen zodat je op de hoogte blijft van hun nieuwe content.

Tip 5: Abonneer je op sectorspecifieke blogs

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws in jouw sector. Zo raak je meer vertrouwd met de markt en met sectorspecifieke ontwikkelingen. Ook kun je tijdens een sollicitatiegesprek laten zien dat je weet wat er speelt en dat maakt indruk op de mensen die jou interviewen. 

Tip 6: Wees dankbaar

Neem even de tijd om na te denken over alle dingen waar je dankbaar voor bent, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak. Een goede manier om gemotiveerd te blijven is om aan het eind van elke dag drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Lees deze aan het einde van de week allemaal nog eens door, zo doorbreek je negatieve gedachten.  

Tip 7: Wees niet te streng voor jezelf

Wanneer de dingen niet gaan zoals gepland, nemen we dat vaak onszelf als eerste kwalijk. Maar de zoektocht naar een nieuwe baan is al lastig genoeg, dus wees aardig voor jezelf. Moedig jezelf aan en onthoud dat jouw waarde op de arbeidsmarkt niet afneemt omdat iemand anders jouw kwaliteiten nog niet inziet. 

Tip 8: Omring jezelf met een netwerk dat je steunt

Sommige mensen motiveren je en brengen het beste in je naar boven. Omring jezelf met dit soort mensen. De positieve energie van een ondersteunend netwerk zal je aanmoedigen om door te zetten en uiteindelijk helpen om een baan te vinden.

Wil je meer weten?

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Zorg dat je 100% voorbereid bent met ons plan van aanpak.

Op zoek naar een baan? Bekijk onze vacatures

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»