Het cv is de eerste indruk die je maakt bij een nieuwe werkgever en heeft maar één doel: uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Wij lezen dagelijks honderden cv’s en krijgen veel vragen van onze kandidaten over wat ze wel of niet op hun cv moeten zetten.

Hier vind je antwoord op de meestgestelde vragen zodat je een professioneel en compleet cv opstuurt bij je volgende sollicitatie. 

1. Hoeveel persoonlijke gegevens moet ik vermelden?

Het is beter om niet teveel persoonlijke informatie op je cv te zetten. Houd er rekening mee dat de werkgever vooral geïnteresseerd is in jouw werkgerelateerde vaardigheden.

2. Hoe lang moet mijn cv zijn?

Een goed cv is meestal niet langer dan 2 pagina’s, vooral als je nog niet zoveel werkervaring hebt. Onderzoek heeft uitgewezen dat werkgevers cv's eerder scannen dan lezen. Houd het dus kort, krachtig en vooral relevant. Zorg ervoor dat jouw cv gericht is op de functie waarop je solliciteert en maak duidelijk waarom dit een logische volgende stap in je carrière is.

3. Moet ik een foto toevoegen aan mijn cv?

Het is niet verplicht om een foto toe te voegen. Tegenwoordig wordt het wel veel gedaan omdat een cv met foto langer blijft hangen in het geheugen dan een cv zonder foto. Doorslaggevend zal altijd de inhoud van je cv zijn en niet je foto. Als je een foto toevoegt zorg er dan wel voor dat deze een professionele indruk maakt; gebruik liever geen vakantiefoto maar een foto waarop je professioneel gekleed bent en vriendelijk kijkt. Veel werkgevers zullen je LinkedIn profiel bekijken dus zorg ook daar voor een geschikte foto.

4. Kan ik mijn werk e-mailadres vermelden?

Vermijd het vermelden van je professionele gegevens als je nog niet aan je huidige werkgever hebt laten weten dat je vertrekt. Gebruik een privé e-mailadres en let op dat je gekozen gebruikersnaam professioneel overkomt.

5. Moet ik referenties vermelden op mijn cv?

Je bent niet verplicht om referenties te vermelden op je cv. Wel zal Walters People na jouw goedkeuring contact opnemen met één van de bedrijven waar je hebt gewerkt en jouw referenties nalopen.

Jose Bokhorst, managing director Nederland: “Neem eerst zelf contact op met je vorige leidinggevenden om te vragen of zij bereid zijn een referentie af te geven. Ze zullen het waarderen dat je toestemming vraagt om hun contactgegevens te delen.”

6. Moet ik mijn interesses vermelden?

Het is normaal dat je vermeldt waar jouw interesse naar uit gaat, maar het is niet nodig om er een lang verhaal van te maken. Vermeld kort je hobby’s en overige interesses. Bokhorst: ”Bedenk welke dingen je van je hobby´s geleerd hebt die van pas komen in je werk. Dit kunnen bijvoorbeeld leiderschapsvaardigheden zijn, het werken in een team of het nemen van initiatief.”

7. Moet ik het vermelden als ik lid ben van (studie)verenigingen?

Wij raden altijd aan om een actief lidmaatschap te vermelden. Als je bijvoorbeeld actief bent geweest bij een studentenclub of vereniging, of als je aan een (buitenschools) project hebt deelgenomen, vermeld dan op je cv de vereniging/het project, jouw rol en voor welke periode dit was.

8. Moet ik een motivatiebrief toevoegen?

Een motivatiebrief geeft een werkgever de kans om jou beter te leren kennen. Dit is alleen nuttig als je de brief specifiek schrijft voor de functie waarnaar je solliciteert. Leg jouw motivatie en ervaring in relatie tot de vacature duidelijk uit en overtuig de organisatie ervan dat jij de beste kandidaat bent voor deze functie.

Een laatste check

Lees je cv en je motivatiebrief nog eens grondig door voordat je op ‘send’ klikt. Let op spelfouten en ga nog eens na of je een compleet beeld hebt geschept van wie je bent en wat je zoekt. Twee paar ogen zien meer dan één. Het is daarom een goed idee om iemand anders naar je cv te laten kijken. Voor een getrainde blik kun je ons altijd je cv sturen voor een cv check.

 

Lees ook onze  tips voor een succesvol sollicitatiegesprek.

Nieuwe vacatures

Carrière advies

»

Bij ons werken

»